Feriejobbare förskönar Luleå

Målet var att försköna det publika rummet och samtidigt stävja klotter. När feriekonstprojektet summeras har tre nätstationer fått en ansiktslyftning och ett riktigt givande sommarjobb för sex ungdomar. 

Under sommaren har sex konstintresserade ungdomar sommarjobbat med att måla tre av Luleå Energis nätstationer. Stationerna, som är belägna vid Teliahuset på Varvet, i Södra Hamn och vid Kulturens Hus, som fått sig en ordentlig makeover utifrån ungdomarnas egen design. Alla fick lämna förslag som sedan bedömdes av en jury för att bli tre slutgiltiga kreationer som de hjälptes åt att förverkliga.

– Vi är verkligen jättenöjda med slutresultatet och det har varit väldigt roligt att ta del av ungdomarnas engagemang. Vi kommer fortsätta med liknande initiativ framåt och det vore roligt att se fler förslag från Luleborna själva om idéer för utsmyckning, berättar Maria Näslund, varumärkeskommunikatör och ansvarig för feriekonstprojektet.

I augusti 2019 avtäcktes nätstationerna och konstverken kan nu upplevas runt om i stan. Nedan kan du läsa mer om respektive kreation.

Upphovsperson: Samuel Bergsten
Medskapare: Elina Mikkola
Plats: Kulturens Hus

Rörelse i norr

Verket beskriver den starka idrottskulturen som tydligt finns i Luleå, samtidigt som den ska kunna påminna åskådaren om den otroliga talang som ständigt blommar i norra Sverige.

– Projektet gav oss som ungdomar en verklig chans att förändra stadens utseende. Utöver själva målandet så gav arbetet oss alla bra arbetserfarenheter i en bransch där man sällan kommer in utan utbildning, Samuel.

– Personligen tycker jag att det är riktigt upplyftande med konst ute i allmänheten och jag tror verkligen att det vi skapat nu i sommar kommet att ge positiva känslor till alla betraktare, Elina.

Upphovsperson: Emmy Wikström
Medskapare: Saga Vesterlund
Plats: Teliahuset

Luleå i ett nötskal

Konstverket visar Luleås mest ikoniska symboler i en surrealistisk miljö.

– Jag tycker att projektet har varit fantastiskt kul och jag är glad att just jag har fått vara en del av det. Hela planerande och utförandet av projektet verkar väl uttänkt och det är nog därför det verkligen har glidit på dem senaste veckorna. Jag är stolt över att jag fick ta del av det här men också att jag fick representera Luleå energi under tiden, Emmy. 

– En dag när vi målade kom det in en kvinna i tältet. Hon blev alldeles rörd av vad vi gjorde och sa att det är mer av sådant här folket behöver se. Hennes ord gjorde vår dag och hon är bara en av många som kommit fram och blivit glada över projektet, Saga.

Upphovsperson: Hugo Laestander
Medskapare: Fanny Lindström
Plats: Södra Hamn

Elektrisk natur

Konstverket består av lysande färger där de olika färgerna representerar en betydande del av Luleå. Grön för skog, blå för hav och Luleälven, och röd/orange för solnedgång och midnattssol.

– Det gör både skillnad för konst och kulturen men även samhället, vilket är väldigt positivt och att fått möjlighet att arbeta med ett så härligt gäng, det kan inte bli bättre. Att fått varit med att vara en del i detta projekt är jag väldigt glad och tacksam över, Fanny.

– Jag är också glad över att jag har fått denna chans att utsmycka Luleå. Och jag tycker att projektet har varit ett otroligt bra initiativ från Luleå Energi, Hugo.