Nyheter

Kall start på året påverkar energianvändningen

Många har kanske reflekterat över att januari månad varit ihållande kall. Det har i sin tur påverkat energianvändningen.

Januari är en av de månader som står för det största energibehovet vid ett "normalår". Om en sådan månad avviker och blir kallare eller varmare än normalt påverkar det förbrukningen och därmed också kostnaden. För att prata siffror har januari 2016 varit 17 procent kallare än ett normalår. Det kan jämföras med december 2015 som var 18 procent och januari 2015 som var 3 procent varmare än normalt.

Det här visar på att det kan vara svårt att jämför en månads förbrukning med en annan. Ibland undrar man kanske varför vissa vintermånader kostar mer än andra, och då är detta en förklaring.

Man kan alltså konstatera att en vintermånad med stort värmebehov påverkas mer av en avvikelse från ett "normalår" än en sommarmånad när man inte har något värmebehov alls.

Är det något du undrar över kan du kontakta Kundservice på telefon 0920-26 44 44 eller skicka in detta formulär så kontaktar vi dig.

/Kundservice