Gå till navigering Gå till innehåll

Växthuset

Här odlar vi på returvärme

Vi tar vara på varenda grad

Får det lov att vara en tomat på returvärme?

För att klara klimatomställningen behöver vi lösa en mängd utmaningar. Energiförsörjning och hållbar matproduktion är två av dem. I växthuset på Södra Hamnplan experimenterar vi med att odla grönsaker och örter året om genom meranvändning av lågvärdig värme i olika temperaturer – i det här fallet returer från fjärrvärmesystemet.

Innovativa odlingssätt kan bli en väg framåt där vi både optimerar energianvändningen och ökar mängden lokala livsmedel. Ett enda växthus räcker såklart inte hela vägen, men vem vet vad det kan leda till i framtiden?

Så funkar växthuset

Vaxthus Fallback

Återanvändning i flera led

Luleås fjärrvärmesystem bygger på återvinning av energi, även i liten skala. Växthuset är påkopplat på Luleås fjärrvärmesystem, och efter att fjärrvärmen gjort sitt jobb i villor och fastigheter runt om i staden så kan det använda returvärmen för sin uppvärmning. Elementen som värmer uppväxthuset är kopplade till fjärrvärmeanläggningen, precis som elementen i din bostad.

Givetvis är värmesystemet uppkopplat mot SmartVärme, vilket möjliggör övervakning och styrning på distans. Systemet är självlärande och skulle något behöva justeras går det fort för en tekniker att fixa det utan att vara på plats. Som en dygnet-runt-jour för tomater!

Odling Fallback

Det stora i det lilla

Se hur vårt lilla växthus kan göra skillnad även i det större perspektivet.

Microsoftteams Image (3)
Bistron

Vill du smaka på skörden?

Allt som odlas i växthuset vid Södra Hamnplan kommer också ätas lokalt. Bistron i Norra Hamn tar vara på råvarorna och använder dem i maten som serveras i restaurangen – så här är vägen från jord till bord bara en knapp kilometer.