Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Earth Hour den 28 mars

Earth Hour den 28 mars

På lördag den 28 mars är det dags för världens största klimatmanifestation Earth Hour, då människor världen över uppmanas att släcka ljuset under en timme.

De senaste åren har Luleå Energi Elnät mätt hur mycket elanvändningen minskat i Luleå under Earth Hour. Tack vare att många av våra kunder gått över till LED-belysning märks effekten under denna timme allt mindre i vårt elnät. Den gamla glödlampan på 40 W har i många hem ersatts med lampor på 8 W, vilket gör dem fem gånger mer energieffektiva.

– När vi tidigare mätt den minskade elanvändningen har resultatet legat ganska konstant kring 3 000 kWh för hela kommunen. Som en jämförelse kan vi ta en eluppvärmd villa som ligger på ungefär 20 000-25 000 kWh per år. Vi tycker att Earth Hour är en betydelsefull symbolhandling även om inbesparingen i verkliga tal inte är så stor. Det viktiga i sammanhanget är den manifestation för klimat och hållbarhet som Earth Hour är, säger Tommy Haapala, chef Elnät.

Därför kommer Luleå Energi inte att mäta resultatet i år.

– För Luleå Energi är Earth Hour en viktig klimatmanifestation som förhoppningsvis får alla kommun- och världsmedborgare att ta klimatförändringarna på allvar. Även om energianvändningen under Earth Hour i Luleå kommun inte är lika märkbar nu som tidigare är symbolvärdet desto viktigare och större., säger Anneli Sjömark, vd Luleå Energi.

Luleå Energi stöder Givewatts genom att skänka solcellslampor till Afrika. Givewatts är en organisation som förser områden i Kenya som saknar elektricitet, med ren och säker energi. Drygt 1,5 miljarder människor på jorden har ingen tillgång till elektricitet, de flesta av dem är unga. Avsaknaden av el är ett stort hinder för människor att ta sig ur fattigdom.

För oss som jobbar i elbranschen är det en insats som vi verkligen vill stå bakom. Tekniken är ren, förnybar och mycket lämpad för de områden som den ska användas i.