Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Ladda elbilen på Luleå Energi

Ladda elbilen på Luleå Energi

Nu går det att ladda elbilar hos Luleå Energi. Energibolaget har satt upp fyra laddstolpar på sin besöksparkering vid kontoret på Energigränden 1.

Det rör sig om så kallade Schuko-uttag på 230 V-16 A. Kopplar man in sin elbil tar det cirka fem till sex timmar att ladda en tom bil.

Fler än tre miljoner svenskar kan tänka sig att köpa en elbil, visar en undersökning publicerad i början av sommaren 2014. Cirka hälften (47 procent) av de 1 000 tillfrågade var intresserade av att köpa en elbil eller laddhybrid inom de närmaste fem åren, en tydlig ökning jämfört med tidigare undersökningar.

Luleå Energi har under hösten också välkomnat studenten Björn Söderlund, som läser Bilsystemteknik på LTU, att göra sitt examensjobb på koncernen. Ex-jobbet ska utmynna i en studie om hur man kan bygga upp laddinfrastrukturen inom Luleå kommun.

– Det blir intressant att se var projektet landar, eftersom det är mycket som sker inom både laddfordon och infrastruktur just nu, säger Björn Söderlund.

Laddinfrastruktur ligger Luleå Energi varmt om hjärtat. Koncernen kommer själv att börja använda laddhybrider i delar av sin verksamhet.

– Att vi som energibolag tar en del av ansvaret för infrastruktur för elbilsladdning är helt rätt och att börja med den egna arbetsplatsen är självklart. Elbilar är en del av lösningen för ett mer hållbart samhälle där vi kan vara med och påverka, säger Anneli Sjömark, vd Luleå Energi.

Sofia Fjällström