Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Nöjd fiskare efter investeringar i skärgården

Nöjd fiskare efter investeringar i skärgården

Stora investeringar på elnätet i skärgården har gjort skillnad för fiskaren Johnny Stålarm på Hindersön.
– När vi kommer hem med en storfångst så är det katastrof om vi inte har tillgång till el, men nu har vi märkt en stor förbättring, säger Johnny.

I en nyrenoverad norrbottensgård på Hindersön i Luleå skärgård bor fiskaren Johnny Stålarm tillsammans med sin bror. Gården som byggdes 1862 har alltid funnits i familjen och både Jonnys farfar och pappa har tidigare jobbat som fiskare på ön.
– Pappa gick skola här på Hindersön innan den lades ner och både farfar och pappa var fiskare. Jag var med och hjälpte till ganska mycket när jag var liten och fick intresset därifrån kan man säga. Nu har jag jobbat med det här på heltid i 16 år, säger Johnny. Johnny och hans bror fiskar lax, sik och öring under sommaren och trålar efter löja under höstarna. Livet som fiskare kan vara krävande med många hårda arbetstimmar och tufft väder på sjön, men Johnny stormtrivs med sitt jobb.
– Vi är ju ute på sjön nästan varje dag oavsett väder. Under höstarna kan det såklart vara tufft med hårda stormar och is på däck, men överlag är det här livet fantastiskt. Man lever verkligen med naturen.

När Johnny och hans bror trålar efter löja kommer de ofta tillbaka med flera ton fisk som de sedan själva klämmer och bereder löjrom av. I brödernas beredningslokal, där de tar hand om fisken, har de bland annat en eldriven vattenpump som de använder sig av. Om den inte fungerar när de kommer tillbaka med en storfångst så blir konsekvenserna förödande.
– Det är oerhört viktigt för oss att ha tillgång till el när vi fiskat. När vi kommer hem med en storfångst så måste vi kunna ta hand om fisken, annars förstörs den. Det är katastrof om vi inte skulle ha el, säger Johnny. Under de senaste åren har Luleå Energi Elnät investerat stora pengar på att vädersäkra och förbättra elnätet i skärgården och Johnny tycker att det är skillnad i leveranssäkerheten idag jämfört med tidigare.
– Jag tycker att det har blivit bra. Förr var det ofta strömavbrott här på ön, men nu hade vi ström till och med i början av förra sommaren när det var stormen Eivor, så det har blivit skillnad, säger Johnny.

Under vintrarna när bröderna inte fiskar finns det tid att göra annat, och Johnny uppskattar den frihet som fiskaryrket för med sig. Därför har han under de senaste åren börjat odla ett nytt intresse – att resa.
– De senaste åren har jag varit i San Francisco och på Bali. När jag är borta får brorsan helt enkelt ta hand om gården. Det är inte så dumt att kunna göra så, avslutar Johnny och skrattar.

Här kan du läsa hela tidningen som blädderbar PDF.