Gå till navigering Gå till innehåll

För en levande och välmående stad!

För en levande och välmående stad

 

 

Under 2021 stod det klart att Luleå Energi förlänger sponsoravtalet för Luleå Energi Arena. Avtalet sträcker sig ytterligare 10 år och innebär en investering på 10 miljoner kronor. För Luleå Energi är det en satsning på ett välmående och livskraftigt Luleå. För arenans många föreningar och utövare kan värdet vara svårt att sätta i ord.

En av många sporter som har sin hemvist i Luleå Energi Arena är Shotokan karate, en kampsport med månghundraåriga rötter där förfinade tekniker möter sparring och kata, och där tonåringen möter pensionären.

– Karaten handlar mycket om att fullända en teknik, eller en kombination av slag och sparkar. Den strävan gör att du måste söka perfektion i allting du gör med din kropp. Det är fantastiskt att se duktiga utövare göra den enklaste av rörelser med otrolig precision. Det finns någonting vackert i det, menar Fredrik Backlund som är en av instruktörerna i klubben.

Karatens många sidor

För Fredrik Backlund – som på dagarna är biträdande professor i kvalitetsteknik på Luleå tekniska universitet – började karaten redan 1985. Anledningen var att det helt enkelt verkade häftigt. Närmare 40år senare är han än mer fascinerad av kampsporten, numera som instruktör till människor i olika åldrar. Karate handlar enligt Fredrik om att utvecklas som människa, där träningsformen blir vad du själv gör den till. Karaten kan innebära hård fysisk träning och riktig kamp, men också vara meditativ genom repetitiva övningar som ger styrka, för nar tekniker och fördjupar kroppskännedom.

Fredrik Backlund, karateinstruktör

– Karatens inlärningskurva är lite längre, men när du väl har en grund kan du börja utveckla dig själv. Sedan kan du utvecklas resten av livet. Du väljer helt fritt om du vill satsa på att tävla, eller bara vara med för gemenskapen, för na dina tekniker och få riktigt bra fysisk träning. Vi har många duktiga och erfarna instruktörer som stöttar dig oavsett vad du vill få ut av karaten.

Generationer möts, människor växer

I de grupper som Fredrik tränar blandas utövare från 13 till 65 år. Det blir en speciell men naturlig gemenskap, där karateträningen är i fokus och ålder spelar mindre roll. Vad uppskattar då utövarna mest med Shotokan karate, oavsett ålder och ambition? Enligt Fredrik handlar det mycket om att göra framsteg med sin teknik och kroppskontroll. Annars är det just kumite, den del av karaten som innefattar sparringen och fighten, som ”triggar” utövare i alla åldrar. Det är ofta där någon växer som människa.

– Här finns en spänning i ögonblicket som är speciell, oavsett om det är uppstyrda övningar eller fri sparring. Du behöver fokusera och utmana dig själv fysiskt och mentalt för att försvara dig och kontra med endast kroppsrörelser och teknik. Och så lyckas du. I den stunden ser du hur någon verkligen växer som människa. Den känslan är svår att sätta i ord, säger Fredrik Backlund.

Karate 1920X1080 (0 00 50 02)

Kika in i Luleå Energi Arena