Gå till navigering Gå till innehåll

Vår Energi

Dags att klimatsäkra framtiden

Vårt klimat och vår energiförbrukning har kanske aldrig varit så närvarande och omtalat som det är nu. Det finns många experter och ännu fler ord, men vi står vid ett vägskäl. Det är mänskligt att sticka huvudet i sanden, men vi måste lyfta blicken. Om du lever i Luleå och Norrbotten behöver du inte blicka så långt. Revolutionen med fossilfria industrier sker just nu i Norrbotten och det har aldrig varit tydligare att framtiden måste klimatsäkras.

Läs mer

PH 220609 1957 (2)

Det storslagna, enkla livet

Våren 2021 flyttade Anna och hennes dotter Joy till en udde utanför Bureå. Där lever de utan elnät och rinnande vatten. Hemmet är 16 kvadratmeter i en vagn med hjul placerad på en udde vid en sjö. En solcell på väggen ger nödvändig el till lampor och mobilladdning. Dricksvatten hämtas i kallkällan en kilometer bort. Vatten till disk, tvätt och bad tas från sjön och värms över elden. Äggen fixar hönsen, bär finns i skogen och på sensommaren slaktas kalven.

Läs mer

8Nfu5yvafb3resxzpngshg
Revolutionen:

Bröd utan kanter

För tio år sedan satte Polarbröd upp ett mål om att bli självförsörjande på förnybar energi till 2022. Idag är det en verklighet. Deras omställning visar att en rak linje utan svängar, och ett runt bröd utan kanter kan minska företagets miljöpåverkan.

Läs mer

LEAB Energilager
Så funkar det!

Energilagret som möter framtiden

I år invigs Luleås nya energilager – en stor och viktig investering för att trygga och fossilfria Luleåbornas fjärrvärme. Men vad skapar det för nytta? Och hur funkar energilagret egentligen?

Läs mer

Billaddning Laddstolpe Retush

När solen laddar bilen och bilen tvättar kläderna

Allt fler upplever fördelarna med solceller på taket och laddbox till elbilen i garaget. Med ny teknik kan allting kopplas samman och samarbeta för att göra hemmets energianvändning smartare. En trend som kan komma att förändra hela energisystemet är att elbilen kan bli hela husets batteri.

Läs mer

Screenshot 2022 06 18 At 19.24.30

Smarta hem ger en smart stad

Varje hems energianvändning påverkar en hel stads energisystem. I Luleå kan smarta hem ge en smart stad, där energin i systemet används på bästa sätt och så effektivt som möjligt. Vinsterna med effektivare energianvändning kan vara många och viktiga.

Läs mer

1982000010498

Energin om 100 år

Kring förra sekelskiftet tändes Luleås första gatlyktor med elektricitet från ångdrivna, vedeldade kraftverk. Mycket har hänt sedan dess och framstegen rusar allt snabbare. Vi spekulerar helt fritt om hur vår energi kan utvecklas de kommande 100 åren. En minst sagt utmanande uppgift.

Läs mer

Izabelle Fixad

Jämställdhet – som känns i kroppen

Att skapa policys och fina formuleringar är en sak. Att leva en kultur som genuint känns inkluderande är en annan. När Nyckeltalsinstitutet rankar Luleå Energi som främst inom El-och energibranschen på jämställdhet, och en tredjeplats nationellt bland alla deltagande bolag vittnar det om ett arbete som sträcker sig långt bortom pappersprodukter.

Läs mer

Luleå Energi Arena Puffbild Startsida
FORTSATT SPONSRING AV LULEÅ ENERGI ARENA:

För en levande & välmående stad

Under hösten 2021 stod det klart att Luleå Energi förlänger sponsoravtalet för Luleå Energi Arena. Avtalet sträcker sig ytterligare 10 år och innebär en investering på 10 miljoner kronor. För Luleå Energi är det en satsning på ett välmående och livskraftigt Luleå.

Läs mer

Render Ssab V2 2
Fossilfritt till konkurrenskraftiga priser

Fortsatt trygg fjärrvärme

Nyligen presenterade SSAB sin plan att tidigarelägga omställningen till en fossilfri ståltillverkning med start redan 2030. För SSAB i Luleå betyder det en helt ny anläggning där kol- och kokseldad masugn ersätts med elektrisk ljusbågsugn driven av el från förnybara källor. För Luleå Energi innebär det att de restenergier som idag används i fjärrvärmeproduktionen kommer att försvinna. Men det innebär samtidigt nya möjligheter att tillvarata restenergier från den nya, fossilfria ståltillverkningen.

Läs mer