Vi deltar i samarbetet Luleåmodellen
Här är samtliga aktörer som har deltagit vid Luleåmodellens rundabordssamtal för att tillsammans få till en avgörande optimering av effektbehov, elnätsutbyggnad och användning av restenergier.
|
|
Luleåmodellen – en modell för samverkan – startade som ett initiativ för att optimera elnätsutbyggnaden i Luleå. I grund och botten handlade det om att hitta svaren på en av vår tids avgörande frågor: Hur ställer vi om till ett fossilfritt samhälle som kan trygga Sveriges konkurrenskraft och tillväxt? Så hur lyckas vi med något som ingen har gjort förut? Hur gjorde vi för att lösa något så komplext på så kort tid? Vi satte oss ner. Det var början på en ny form av samarbete. Här berättar vi mer om utmaningen, vår lösning och gemensamma framgång. Sitter du ner?
För att möjliggöra en fossilfri omställning (såväl industrins som samhällets) måste elnätet byggas ut, och om vi ska lyckas så måste det också göras på ett optimerat och effektivt sätt. När vi började titta på hur vi så effektivt som möjligt kan bygga ett elnät som skapar förutsättningar för omställningen, så uppstod snabbt ett antal konkreta frågor som krävde svar: Vad är egentligen behoven? Vem gör vad? Och vad kan vi göra tillsammans?
Hur gjorde vi för att lösa något så komplext på så kort tid? Vi satte oss ner. Energibolag, myndigheter, kommun och industrier. Vid samma bord och med samma utmaning, med tydliga spelregler och ett gemensamt mål: Vi skulle optimera elnätsutbyggnaden.
I samtalen insåg vi snabbt att det i Luleå fanns prognostiserade bokningar av effekt som var kraftigt överskattade, något som snarare riskerade att stoppa upp industriomställningen i norr. För om industrins effektbokningar är långt ifrån träffsäkra så är det omöjligt att bygga ut elnätet på ett optimerat och effektivt sätt; speciellt inte i så snabbt som omställningen kräver. Det var så vi initierade det som numera kallas Luleåmodellen.
Med tydliga spelregler i rummet, kring exempelvis konkurrenslagstiftning, så kunde vi åstadkomma en öppenhet och tillit där det gick att välja att vara transparanta och dela med sig. Tillsammans inventerade vi industrins framtida elbehov och lyckades gå från grova prognoser långt fram i tiden, till mycket mer träffsäkra värden som har tagit oss närmare vårt gemensamma mål.
Redan vid de första samtalen så lyckades vi ”pressa luften ur systemet” och frigöra 1000 megawatt i bokningar på elnätet, motsvararande den årliga produktionen i en svensk kärnreaktor. Det är ett konkret resultat som i nästa steg möjliggör den elnätsutbyggnad som omställningen kräver. Luleåmodellen har gett oss förmågan att lösa komplexa och stora utmaningar på kort tid. Framgången ligger inte minst i en genuin vilja att samarbeta.
Samla aktörerna inom en region för att lös gemensamma frågor i omställningen. Det regionala energibolaget goda förutsättningar för att göra detta.
Utmana gamla arbetssätt genom ökat samarbete – för att på så sätt påskynda omställningen.
Se till att ses och arbeta ihop. Goda relationer är en förutsättning för att uppnå resultat – liksom att det finns en samsyn kring problemställning, avgränsningar och målbild.
Samtala om spelregler, exempelvis hur vi pratar om frågorna utanför rummet och hur frågar ska lyftas vidare. Detta skapar tillit, vilket är en grundförutsättning för att nå målet.
Här är samtliga aktörer som har deltagit vid Luleåmodellens rundabordssamtal för att tillsammans få till en avgörande optimering av effektbehov, elnätsutbyggnad och användning av restenergier.
|
|
Är du beslutsfattare och politiker, industri, myndighet eller media och vill veta mer om Luleåmodellen? Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi har jobbat, och vad det har gett för resultat för den omställningen och Sveriges framtid.
Carina Zolland, Chef Marknad
carina.zolland@luleaenergi.se