Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Bäver stängde strömmen

Bäver stängde strömmen

Tidigt på lördag morgon slocknade elen i Orrbyn med omnejd. Ett träd hade fallit över högspänningsledningen och boven i dramat visade sig vara en bäver, vilket är ovanligt den här tiden på året.

När elmontörerna från Luleå Energi kom till platsen norr om Forsnäs felsökte de i området och hittade ett träd som fallit över högspänningsledningen som går bredvid bäcken. Det avgnagda trädet och spår på platsen visade tydligt att det var en bäver som varit i farten.

- Området har varit påverkat av bäver tidigare, men den här tiden på året är det ovanligt, säger Hans Granberg som jobbade med felet.

Vattnet i närheten var nämligen öppet på grund av den milda vintern, vilket det inte brukar vara. Elledningen hade inte tagit skada och elmontörerna sågade ned trädet och avlägsnade det från ledningen. Strömmen kunde slås på igen vid 9.30-tiden på lördagsmorgonen.

Hur vanligt är det att bävrar orsakar strömavbrott?

- Det är olika år från år. Ibland händer det ofta och ibland är det långt mellan gångerna. Bävern gör som den vill, det går inte att styra och ställa, säger Ola Henriksson, gruppchef för drift och underhåll på Luleå Energi Elnät.

/Luleå Energi