Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Bävrar bovar i dramat

Bävrar bovar i dramat

Inte mindre än tre gånger förra hösten skedde strömavbrott i kommunen – orsakade av bävrar. Vid alla tillfällen gnagde djuren av träd som föll över ledningar.

Den första incidenten skedde ovanför Bjurå vid Bjurånäs, i slutet av oktober 2015. Enligt Roger Berggren, projekterare på Luleå Energi Elnät, har man haft problem med energiska bävrar på den sträckan de senaste åren. Några veckor senare blev det strömavbrott vid Furunäsudden. Den tredje gången hände det vid Björsbyn. I samtliga fall hade bävrar gnagt av träd som sedan fallit över elledningarna.

– Det går ganska fort för dem att gnaga av ett träd, konstaterar Roger Berggren.

Vad tycker du själv om bävrar?

– Inte har jag något emot dem, men de ställer till med problem ibland, både för oss och för skogsägare.

För att lösa problemet med fallande träd som orsakar strömavbrott kan man antingen isolera elledningarna eller gräva ned dem i marken.

– Vi planerar att bygga om ledningarna på den mest utsatta sträckan, säger Roger Berggren.

Höstens händelser är långt ifrån de enda där bävrar varit boven i dramat. Många år tidigare skapade de stor irritation hos alla Bingolotto-älskare i området Orrbyn-Ängesträsk. Tre lördagar under en månads tid lyckades bävrar orsaka strömavbrott precis innan Bingolotto-sändningen.

– Folk var väldigt irriterade över det och jag minns att det skapade rubriker. Den gången löste vi problemet genom att hugga bredare ledningsgator så att träden inte kunde ramla på ledningarna, säger Roger Berggren.

/Sofia Fjällström