Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Bra läge på elmarknaden inför sommaren

Bra läge på elmarknaden inför sommaren (1)

Bra läge på elmarknaden inför sommaren

Det blöta vårvädret har fortsatt en bit in i juni månad. Vattenmagasinen har därmed fyllts på och den hydrologiska balansen förbättras sakta men säkert. I nuläget har vi ett knappt överskott på 0,6 TWh i nordiska vattenmagasinen. Spotpriserna har sjunkit något i takt med ökad nederbörd och bättre magasinsläge där genomsnittspriset för maj i elområde LUL blev 37,40 öre/kWh.

Den nordiska kärnkraften går nu på 96 procent av installerad kapacitet då inga planerade revisioner äger rum förrän efter sommaren.

I handelskriget mellan USA och Kina slängs finansmarknaderna mellan hopp och förtvivlan. Både kol och olja har backat tillbaka på senare tid, även om oron i Mellanöstern kring det spända läget mellan USA och Iran kan få oljepriset att studsa upp i närtid. Kolpriset noteras nu till 64,20 $/ton (API2-20) då det faller på svag efterfrågan medan Brentoljan prissätts till 65,05 $/fat. Priset på utsläppsrätter påverkas i nuläget i stor utsträckning av brittisk inrikespolitik där partiledarstriden i Tories kan avgöra ödet kring Brexit. Co2-priset (Dec-2019) ligger nu kring 26,40 €/ton. Den svenska kronan har stärkts något och en euro kostar nu 10,53 SEK.

Vilket elavtal ska jag välja?

Oron för att vi ska få ett scenario med höga sommarpriser på el i likhet med förra året är nu så gott som borta. Blir det ett blötare väder än normalt i sommar finns ytterligare förutsättningar för lägre elpriser längre fram. De som har avvaktat med att binda sitt elpris kan därmed gott fortsätta med rörligt elpris ett tag till. Vill man däremot veta sin elkostnad så finns möjlighet att binda sitt elpris till en något lägre prisnivå nu än tidigare i år.

Spotpriser Maj

Luleå (SE1): 37,40 öre/kWh
Sundsvall (SE2): 37,40 öre/kWh
Stockholm (SE3): 37,40 öre/kWh
Malmö (SE4): 38,71 öre/kWh