Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Elbilsrallyt 2017 är igång

Elbilsrallyt 2017 är igång

Under torsdagen gick starten för 2017 års elbilsrally "Februarirundan" av stapeln från Luleå Energis kontor på Porsön i Luleå. Rallyt körs inom fyrkanten under 24 timmar och ett tiotal bilar stod redo när startskottet gick.

Elbilsrallyt är en del i projektet "Lika bra med CELLER-i" som nyligen fått finansiering inom ramen för Tillväxtverkets Regionala program i norra Norrland och som syftar till att öka hållbarheten i offentlig sektor.

- Syftet med elbilsrallyt är dels att tävla i energiförbrukning och idealtid längs etappsträckorna, men framförallt att visa upp laddbara bilar och lyssna på föredrag om elektromobilitet, säger Robert Granström, projektledare för projektet.

Innan starten av rallyt fanns ett antal företag, bilhandlare och privatpersoner på plats hos Luleå Energi för att lyssna på föreläsningar om framtiden för elbilar, laddinfrastruktur för företag och bostadsrättsföreningar, och Luleå Energis planer för laddinfrastruktur för elbilar i Luleå kommun under 2017.

- Idag har vi en laddare för elbilar på OKQ8 i Luleå. Under 2017 kommer vi att placera ut en semisnabb-laddare i Råneå, Antnäs och utanför Strand-galleria i Luleå, samt en snabbladdare vid Coop på Storheden som vi även planerar att bygga ett solcellstak över. Vi har också sökt för att få placera ut fyra semiladdare till inom kommunen, säger Ulf Lindström, Luleå Energi.

Rallyt körs under 24 timmar inom fyrkanten med stopp i Boden, Älvsbyn och Piteå, för att under fredagen avslutas med målgång hos Luleå Energi.