Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Ett hållbart hästjobb i Råneå

Ett hållbart hästjobb i Råneå

Rånebygdens ridklubb vände sig till Luleå Energi när det började bli dags att köpa in en ny häst till klubben. Eva-Lena Nilsson, ordförande och Clara Blank, hästansvarig i klubben berättar om deras strategi och långsiktiga tänk som ligger bakom varje hästinköp.

- Varje häst har en plan för hur länge den ska gå hos oss på ridskolan, oftast ca fem år. Under den tiden har hästen skolats upp och är redo för ett liv i ett privat hem. Vi ökar värdet på hästen samtidigt som vi i god tid och med stor omsorg börjar titta på en ny häst i som kan fungera över tid i ridskolan.

- När vi hittat en lämplig häst testar vi den på både nybörjare och mer avancerade ryttare för att se hur den fungerar, säger Clara Blank.

Kavatina är hästen som är klubbens senaste tillskott. Hon köptes in i julas med hjälp av stöd från Luleå Energi. Kavatina stod uppstallad som privat häst i ridskolan och lånades in ibland till ridskolan och visade sig fungera utmärkt som ridskolehäst i alla grupper.
- Vi är jättetacksamma över att Luleå Energi stöttar oss, det betyder mycket för oss. Då kan fortsätta att jobba hållbart. Vi är glada för alla bidrag vi kan få, stora som små, säger Eva-Lena Nilsson.

Rånebygdens ridklubb har boxar för åtta ridskolehästar och elva privata hästar som kan lånas in till ridskolan vid behov. Klubben har 110 medlemmar och erbjuder ridskola för såväl nybörjare som avancerade och har även möjlighet till handikappridning.

Av: Ann-Helen Rönnberg