Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Press

Ett sommarjobb i färg

Luleå Energi har anställt åtta konstintresserade sommarjobbare som under tre veckor ska sätta färg på några av företagets nätstationer.

Feriekonst 2020

Övre raden fr v: Matilda Lindell, Kanapat Buddhasri Rojroung, Astrid Stenlund, Marcus Tällberg Ilestad. Nedre raden fr v: Isabella Chee-Awai, Emmy Wikström, Hugo Laestander

Det är andra året i rad som Luleå Energi valt att anställa konstintresserade ungdomar för ett färgstarkt sommarjobb. Förra sommaren fick tre nätstationer ett ansiktslyft och projektet var uppskattat av såväl Luleåbor som de unga konstnärerna.
- Vi är supernöjda med förra årets projekt och det känns väldigt kul att vi nu åter är igång. Vi har haft turen att ännu en gång få tag på fantastiskt duktiga unga konstnärer med väldigt kreativa idéer, så det ska bli spännande att se resultatet av deras arbete. Den 14 augusti ska konstverken stå redo för beskådning, säger Maria Näslund, varumärkeskommunikatör och projektledare på Luleå Energi.

Ungdomarna har själva fått skissa fram förslag på motiv som sedan en jury bestående av representanter från Luleå Energi, stadsarkitekt Johan Eriksson-Buhr, konstkonsult Silvia Colombo från Konsthallen, samt Helene Lindberg, ägare av Galleri Lindberg, har utvärderat. De fyra förslagen som röstades fram håller nu på att målas upp på nätstationerna.

Förutom att konstverken bidrar till det publika rummet och en trevlig stadskärna för såväl Luleåbor som besökare, är projektet ett sätt för Luleå Energi att minska klotter på företagets stationer.
- Vår uppfattning är att de ytor som målats upp med konstverk, får vara ifred från klotter, samtidigt som de utgör ett trevligt inslag i närmiljön. Saneringskostnaderna för klotter uppgår till stora summor varje år, medel som kan användas till bättre saker. Vi är oerhört glada över att kunna ge unga konstintresserade möjlighet att måla upp sina verk och vår förhoppning är att kunna fortsätta så, säger Carina Zolland, chef för Varumärke och Kommunikation på Luleå Energi.