Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Färgstarkt sommarjobb med historiskt tema

I år fyller Luleå Energi 125 år och det har man tagit fasta på inför 2021-års feriekonstprojekt. Åtta konstintresserade ungdomar kommer under tre veckor sätta färg på fyra stationer, denna gång med historiska motiv.

Konstnärer 2021 9946
Årets åtta konstnärer, från vänster: Isabella, Nora, Kanapat, Annie, Marcus, Hugo, Amanda och Lauryn. Foto: Magnus Stenberg.

För tredje året i rad väljer Luleå Energi att ge unga konstnärer möjlighet till ett kreativt sommarjobb. Sedan 2019 har företaget låtit måla åtta av sina anläggningar och nu är det alltså dags igen.
- Efter de senaste två årens fantastiska resultat är vi otroligt glada att kunna genomföra projektet även i år. Inför denna sommar har vi bett Luleåborna om hjälp, dels med att nominera stationer, dels med att bidra med historier från förr kopplat till vår historia, berättar Maria Näslund, varumärkeskommunikatör och projektledare på Luleå Energi.

Nu är stationerna utvalda och de åtta kreativa unga konstnärerna är på plats för att dra igång arbetet som inleds med att skissa fram förslag på historiska motiv, bland annat med inspiration från inskickade berättelser. En jury bestående av representanter från Luleå Energi, stadsarkitekt Johan Eriksson-Buhr, författare och föreläsare (inom graffiti, gatukonst och urbanitet) Tobias Barenthin Lindblad, kulturstrateg Silvia Colombo samt Luleåkonstnären Katt Skarin kommer rösta fram vilka bidrag som inom kort kommer börja målas upp. Den 2 juli kommer konstverken stå klara för allmän beskådan.

Projektet, som egentligen sprang ur ett problem med klotter på Luleå Energis stationer kopplat till stora saneringskostnader, har nu vuxit till att bli ett populärt inslag i stadsbilden.

- Det här är ett riktigt bra initiativ. Det skapar omsorg, ett ägarskap och varsamhet kopplat till denna typ av objekt i stadsrummet som ofta utsätts för vandalism. Sedan skadar det inte heller med fler ”färgklickar” i vår stadsmiljö, säger Johan Eriksson-Buhr, stadsarkitekt på Luleå kommun.

Läs mer om feriekonstprojektet på här >>

För mer information kontakta:
Maria Näslund
Varumärkeskommunikatör och projektledare Luleå Energi
Tel 070-620 44 01