Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

För Sune är solceller solklart

För Sune är solceller solklart

I början av oktober satte Sune upp solceller på sin gård i Persön. Därmed blev han först med att köpa den nyckelfärdiga solcellsanläggningen Solklart från Luleå Energi.
- Jag tycker att solceller är ett bra sätt att värna om naturen utifrån naturens egna förutsättningar, säger Sune.

Sune Mukka är 74 år och bor på en gård i Persön strax norr om Luleå. Han har rötterna i Tornedalen, och efter att ha bott på många olika platser i Sverige flyttade han 1974 till Luleå för att jobba som murare, och sedan dess har han blivit kvar.
- Jag har alltid trivts oerhört bra med att vara ute i naturen och jag tror att det är en av anledningarna till att jag blivit kvar här, säger Sune.

Sune berättar att han gärna är ute i skog och mark för att jaga, röja skog eller bara ströva runt. På våren brukar han plocka skräp längs vägkanten för att göra det lilla han kan för att bidra till en bättre miljö.
- Eftersom att jag har en sådan kärlek till naturen så är jag nog ganska miljömedveten av mig. Jag tror på att om alla gör lite mer för miljön så skulle det bli bra. Jag försöker göra det lilla jag kan, därför känns också solceller som en jättebra lösning, säger Sune.

För Sune är det framförallt tekniken med solceller som intresserar honom, men även den potential de har som framtida energikälla.
- Det finns sådana oerhörda utvecklingsmöjligheter med solceller och jag tycker att det är en så bra energikälla då den jobbar med naturen utifrån naturens egna förutsättningar. Solceller påverkar inte naturen negativt utan förbättrar den snarare på det sätt som den själv ger möjlighet till, säger Sune.

Tankarna på att sätta upp solceller har funnits länge, men Sune har väntat in rätt läge och en leverantör som kan erbjuda ett helhetskontrakt. När Luleå Energi tagit fram sin tjänst Solklart var det inte längre något att vänta på.
- Jag har länge velat ha en helhetslösning från en och samma leverantör och med Luleå Energi fick jag det, till och med installation, avslutar Sune.

Jacob Westman