Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Fortsatt låga spotpriser i september

Det nederbördsrika vädret som varit i sommar har gett ett förbättrat läge på elmarknaden inför kommande vinter. Den hydrologiska balansen har stärkts kraftigt och ligger för närvarande 10,3 TWh över normalt.

Kallt höstväder höjer elpriserna

Höga tillrinningar, bra vindkraftsproduktion och milda temperaturer för årstiden har inneburit fortsatt låga spotpriser i september. Den överföringsbegränsning som stundtals är mellan elområde SE3-SE4 innebär ökade prisskillnader mellan elområdena eftersom SE4 i en sådan situation priskopplar mot de högre kontinentala elpriserna.

Tillgängligheten i den nordiska kärnkraften ligger i skrivande stund på 60 % av installerad kapacitet. För närvarande är Loviisa 1 och Forsmark 2 offline p.g.a. årligt underhåll. Olkiluoto 3 körs på lägre effekt fram till den 1 oktober p.g.a. tekniska skäl. I tider med låga spotpriser kan operatörer välja att begränsa sin produktion. Frankrike har med sin stora kärnkraftsindustri en historik av att vara en av Europas största exportörer av el. Under fjolåret hade man dock stora problem med tillgängligheten i sin kärnkraft. Nu är ett flertal av reaktorerna åter i drift, vilket förbättrar förutsättningarna för mera balanserade elpriser den här vintern.

På gasmarknaden är prisrörelserna stora. Förlängda underhållsarbeten på norska gasfält har minskat gasleveranserna från Norge till Europa. Den europeiska gaslagersituationen är dock fortsatt god med en fyllnadsgrad på 94 %. Förlängda produktionsnedskärningar från OPEC+ och minskad lagerhållning har fått oljepriset att stiga. Brentoljan handlas för närvarande kring 91 USD/fat. Låg efterfrågan på kol och välfyllda kollager gör att kolpriserna fortsätter utvecklas svagt. Efter september månads räntemöte höjde Riksbanken som väntat styrräntan med 25 punkter till 4 % och håller dörren öppen för ytterligare en höjning i år. Den svenska kronan är fortsatt svag mot de större valutorna och handlas nu kring 11,73 mot euron.

Vilket elavtal ska jag välja?

Det rörliga elpriset är lågt för närvarande. Välfyllda vattenmagasin, höga gaslagernivåer i Europa och en förväntan om ökad kärnkraftsproduktion är faktorer som talar för att elpriserna denna vinter inte kommer nå upp i fjolårets rekordhöga elpriser. Väder och temperatur kommer ha en stor betydelse för hur höga elpriserna blir. Känner du ett behov av att ha ett förutbestämt elpris, så är ett fastprisavtal ett tryggt alternativ.     

Spotpriser Augusti

  • Luleå (SE1): 23,76 öre/kWh
  • Sundsvall (SE2): 23,76 öre/kWh
  • Stockholm (SE3): 36,96 öre/kWh
  • Malmö (SE4): 49,54 öre/kWh