Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Guld till Luleå Energi

Guld till Luleå Energi

Luleå Energis kontor på Porsön i Luleå blir den första kontorsbyggnaden i norra Sverige som uppnått certifieringen Miljöbyggnad Guld.
- Vi är mycket stolta och glada över att vi nådde vår uppsatta målsättning, säger Bengt Hietaniemi, chef för fastighet och försörjning på Luleå Energi.

Luleå Energis kontorsbyggnad stod färdig hösten 2013 och blev redan under 2014 preliminärt certifierad med Miljöbyggnad Guld, den mest använda standarden för miljöcertifiering. Efter två år stäms de faktiska förhållandena i byggnaden av och Luleå Energi har nu uppnått ett toppbetyg genom GULD på 14 av 15 indikatorer, enligt Sweden Green Building Council's Miljöbyggnad-certifiering.

Certifieringen av miljöbyggnad består av tre olika klasser - brons, silver och guld - och bedöms utifrån 15 olika indikatorer så som bland annat energianvändning, ljudklass, ventilationsstandard och vattenkvalité.

- Det är inte bara själva byggnaden som fått en minutiös genomgång för att bli Miljöbyggnad Guld, utan även all inredning har köpts in med tanke på socialt ansvar, kvalité och miljö. Ambitionen att nå nivå guld på Miljöbyggnad har varit möjlig genom en god samverkan med NCC Building Norths experter inom området, säger Bengt Hietaniemi.

För Luleå Energi innebär certifieringen att man blir de första som uppnått Miljöbyggnad Guld i norra Sverige, ett led i bolagets hållbarhetsarbete.

- För Luleå Energi var det självklart att försöka uppnå Miljöbyggnad Guld samtidigt som det också var en stor utmaning att lyckas med det, då vårt kontor är beläget så pass långt norrut. Att vi kunde uppnå guld är också ett mycket viktigt steg och en stark symbol för koncernens fortsatta hållbarhetsarbete, säger Anneli Sjömark, VD på Luleå Energi.