Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Höjd beredskap under helgen

Höjd beredskap under helgen

Uppdaterad 30 januari kl. 19.00: De närmaste dagarna utlovar väderprognosen rikligt med snö i hela Norrbotten. På grund av detta har vi höjt beredskapen under helgen.

Den extrema vintern fortsätter och under de senaste dagarna har vi fått dryga metern nysnö. Tyvärr så visar väderleksprognoserna på fortsatt snöfall under hela helgen, framförallt under söndag. Sedan den 8 januari har vår personal, tillsammans med externt inlånad personal, jobbat med borttagning av is, snö och träd samt felavhjälpning.

Just nu möts vi tyvärr av ytterligare utmaningar. Vi har ett snödjup på omkring 1,5 meter som har rejält dålig bärighet för våra snöskotrar. Det betyder att vi måste använda våra bandvagnar som ett komplement, där det går och där vi hinner.

Strategin för denna helg är klar. Vi har fördubblat vår beredskapsstyrka och totalt har vi omkring 30 elmontörer och driftledare som är förberedda för felavhjälpning. Utöver det har vi 14 externa skogsarbetare som kommer att jobba med att ta ner träd som kan falla på våra ledningar. Vi planerar också att inspektera elnätet med helikopter, om vädret tillåter.

Jag hoppas innerligen på töväder under minst ett par dagar för att få ett slut på alla strömavbrott som drabbar er kunder väldigt hårt. Vår personal är dessutom värd en rejäl vila och en möjlighet till återhämtning innan vi ska påbörja det vi egentligen behöver göra – investera i elnätet och underhålla enligt vår planering.

Jag önskar alla kunder en trevlig helg, trots omständigheterna.

Följ den aktuella driftinformationen här.

/Tommy Haapala, chef Elnät