Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Komfort med kyla från Luleälven

Komfort med kyla från Luleälven

Hotell Savoy i Luleå erbjuder sina gäster komfort genom att hotellet kyls ned med hjälp av fjärrkyla från Luleå Energi, direkt från Luleälven.
- Vi har fått mycket positiv feedback från våra gäster som framför allt tycker att det är bra att de själva kan reglera temperaturen på rummen, säger Erika Stugård, Hotellchef på Savoy.

Hotell Savoy i Luleå slog upp sina portar under sommaren 2014 och bedriver idag dygnetrunt verksamhet med alltifrån konferens- och restauranggäster, till nattklubb på helgerna. Alla lokaler liksom hotellets 76 rum har fjärrkyla från Luleå Energi för optimal komfort.
-Förutom att vi fått mycket positiv feedback från våra gäster så är det också uppskattat av oss som jobbar här eftersom vi har en så varierad verksamhet. Ena stunden är det restaurang som sedan går över till dans på nattklubben. Det är väldigt skönt att kunna reglera temperaturen snabbt och smidigt, säger Erika.

Hotell Savoy hyr sina lokaler av Galären och de båda parterna kom ganska snabbt fram till att fjärrkyla var ett bra alternativ för hotellet.
- Det är inte så vanligt att ha fjärrkyla på hotell men vi visste ju att Luleå Energi erbjuder det och tillsammans med Savoy kom vi överens om att det var det bästa alternativet för att uppnå de krav som finns på kyla i hotell, säger Erik Lundkvist, Projektledare på Galären.

Fjärrkylan i Luleå fungerar genom att kallt vatten pumpas upp från Luleälven och vidare ut i fjärrkylanätet. Det kalla vattnet transporteras sedan till fastigheten där det kyler ner luften som cirkulerar i ventilationssystemet. När luften sedan blivit kall pumpas vattnet, som då blivit uppvärmt, tillbaka ut till älven. Ett miljövänligt sätt att kyla ner sina fastigheter på menar Erik Lundkvist.
- Galären har som policy att titta på miljövänliga lösningar och fjärrkyla är ett sådant alternativ. Förutom att det är miljövänligt så är det även hållbart i det att det är låga servicekostnader och hög driftsäkerhet.