Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Luleå Energi bygger solkraftspark i Luleå

Luleå Energi bygger solkraftspark i Luleå

Luleå Energi har nu fått klart med arrendeavtal för den kommande solkraftsparken i Luleå. Parken kommer att vara belägen vid riksväg 97, strax innan den södra avfarten till Sunderby sjukhus, omfatta drygt 3 000 solpaneler och ha en installerad effekt på 800-1 000 kW.
– Vi är ute med upphandlingen nu och så fort tjälen går ur marken är tanken att vi ska sätta igång med bygget, säger Sofia Antonsen, chef Kund och Utveckling Luleå Energi.

Solpanelerna kommer att vinklas mot söder och ska placeras i rader på stativ som är cirka 1,5–2 meter höga.
– Vi ska använda samma typ av dubbelsidiga solcellspaneler som vi satt upp på vårt eget kontorstak 2016. Det som är speciellt med dessa är att de tar upp sol från båda sidor vilket fungerar väldigt bra på våra nordliga breddgrader, där solljuset reflekteras i snön och solen står lågt. Parken förväntas kunna försörja ca 120 småhus med hushållsel under ett år, säger Sofia.

Luleå brukar dessutom ligga i toppen av solligan varje år och de långa ljusa sommarnätterna genererar mycket energi.
- Vi har testat på vårt eget hus och det är klart att de många soltimmarna på sommaren ger mycket energi, men effekten i februari är lika stor som i juli. Det fungerar oväntat bra och är något som vi nu vill testa i större skala, säger Sofia.

Investeringen är ett sätt att driva samhällsutvecklingen i Luleå framåt.
- Att Luleå Energi som energibolag drar sitt strå till stacken och provar olika typer av hållbar energiproduktion är en viktig del av vårt uppdrag. Solkraft är en del av framtiden och vi ser fram mot att testa det i lite större skala på de villkor som gäller på våra breddgrader här uppe i norr, säger Anneli Sjömark vd på Luleå Energi.