Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Press

Luleå Energi ingår samarbete med Sjöräddningssällskapet Luleå

Luleå Energi har valt att ingå ett samarbete med Sjöräddningssällskapet i Luleå. Genom samarbetet vill företaget bidra till Sjöräddningssällskapets viktiga uppdrag med att göra Luleå skärgård till en ännu säkrare plats att vistas i. Under förra veckan namngavs båten under Coronaanpassade former, och är nu i vattnet, redo att erbjuda assistans till de som hamnar i eventuell sjönöd.

Sjöräddning Luleå Energi Web 1

- Luleå är en kuststad med mycket aktiviteter i skärgården. Även vi på Luleå Energi har verksamhet här då vi förser flera öar med el. Många som vistas i skärgården vet att väder och vind snabbt kan skifta och ibland behöver man hjälp. För oss känns det viktigt att samarbeta med Sjöräddningssällskapet och bidra till ytterligare utveckling av Luleå skärgård för både boende och besökare, säger Carina Zolland, chef Varumärke och Kommunikation på Luleå Energi.

Sjöräddningssällskapet, SSRS, startades av frivilliga eldsjälar för över 100 år sedan och verksamheten bedrivs fortfarande av ideella medel och insatser. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Sjöräddningssällskapet medverkar i 80 procent av all sjöräddning i Sverige och det finns 73 räddningsstationer längs Sveriges kust och i de stora insjöarna. Sjöräddningssällskapets brygga i Luleå startades 2018 och med hjälp av frivilliga sjöräddare säkerställer man att det finns beredskap att lämna kaj inom 15 minuter från larm, dygnet runt, under isfri tid, och Sjöräddningssällskapet i Piteå/Luleå täcker området från Haparanda ned till Pite-Rönnskär.

Samarbetet med Luleå Energi innebär att Sjöräddningssällskapet får resurser till att ta nästa steg i sin frivilligverksamhet och utöka närvaron längs Norrbottenskusten.
- Vi är omkring 25 frivilliga sjöräddare och elever i Luleå. Tack vare samarbetet med Luleå Energi kommer vi för första gången ha en egen fullstor räddningsbåt i Luleå, i tillägg till de båtar som tidigare delats med Piteå. Det är en Stridsbåt 90E med kapacitet att verka över hela området med kort insatstid, vilket innebär att vi har bättre förutsättningar att hjälpa de som behöver oss. Vår båt i Luleå bär namnet Rescue Luleå Energi, säger Magnus Jodérus, skeppare vid Sjöräddningssällskapet i Luleå.

Ett stort antal båtägare, skärgårdsbor och privatpersoner i Norrbotten är redan medlemmar i Sjöräddningssällskapet, och medlemsantalet växer för varje år.
-Som medlem i SSRS får du kostnadsfri hjälp redan innan läget blir akut, till exempel vid grundstötning eller bränsleproblem med din båt. Våra sjöräddare är aldrig längre bort än ett telefonsamtal. Det är vårt sätt att tacka för medlemmarnas stöd, men också ett sätt att förhindra allvarliga olyckor, avslutar Kalle Håkansson, bryggansvarig vid Sjöräddningssällskapet i Luleå.

Både Kalle och Magnus poängterar att de välkomnar fler att engagera sig som frivilliga sjöräddare. Mer information om hur det går till finns på sjoraddning.se