Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Luleå Energi laddar mobilen och bilen

Luleå Energi laddar mobilen och bilen

När du vill ladda, ladda med Luleå Energi. Nu bygger energibolaget ut med fler laddstationer för dig som behöver ladda din elbil eller mobil.
– Vi vill följa med i utvecklingen och möta de behov som finns, därför bygger vi nu fler laddstationer, berättar Sofia Antonsen, chef Marknad och Utveckling, Luleå Energi.

Mobilerna och paddorna är redan här, de behöver laddning i tid och otid och nu har Luleå Energi påbörjat arbetet med att erbjuda just laddstationer i offentliga miljöer.

– Vi har precis startat det här projektet, men de finns redan i dag på Luleå Airport och Coop Norrbotten Arena. Inom kort kommer du hitta våra laddare i fler offentliga miljöer, kanske på fiket eller restaurangen, platser där folk rör sig och kan vara i behov av att ladda sin telefon, berättar Sofia Antonsen och tillägger:

– Ambitionen är att vi i centrala Luleå ska ha tio laddstationer ute under våren och i nästa etapp eventuellt fler om det tas emot positivt.

Elbilar är inte lika vanliga som mobilerna förstås, men de blir fler och fler och många förutspår att elbilen på sikt kommer att få ett betydande genomslag. Även här engagerar sig Luleå Energi för att vara med och bygga upp den nödvändiga laddstrukturen i samhället. En snabbladdare finns redan på OKQ8 i centrala Luleå och tanken är att det ska bli fler laddare av olika slag. "Snabbladdaren" laddar på cirka 20 minuter, "destinationsladdaren" på några timmar och "hemmaladdaren" över natten.

– Vi ser över möjligheterna till olika samarbeten och vi ser att det finns naturliga framtida behov i kanske Råneå, Antnäs, Porsön och intill arenorna i Luleå centrum. På sikt är det intressant att tänka sig en uppbyggnad av eventuell elbilstaxi och att företag som vi själva, som jobbar med hållbarhet, ser över bilparken och går mot elbilar. Vi får återkomma när fler planer konkretiseras, men helt klart ska Luleå Energi vara en aktiv part i omställningen, avslutar Sofia Antonsen.

/Ronny Olovsson