Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Luleå Energi laddar norrbotten för fler elbilar

Luleå Energi laddar norrbotten för fler elbilar

Luleå Energi inviger en ny laddstation för elbilar i Råneå. Därmed går startskottet för en utökad laddinfrastruktur i Norrbotten.
- Som lokalt energibolag vill vi ta ansvaret att bygga en hållbar infrastruktur för framtiden, säger Anneli Sjömark, vd på Luleå Energi.

Lagom till den årliga marknaden i Råneå inviger Luleå Energi en ny laddstation för laddbara fordon. Laddstolpen kommer att vara belägen på parkeringen i anslutning till busstationen i centrala Råneå och är en så kallad destinationsladdare på 22 kW.
– Vi tror jättemycket på laddningsbara bilar och vi ser att antalet fordon hela tiden ökar. Därför måste också infrastrukturen finnas på plats såväl i städerna som på landsbygden, säger Sofia Antonsen, chef kund och utveckling Luleå Energi.

Idag rullar cirka 34 000 laddbara elbilar i Sverige och vissa av dagens prognoser visar på en utveckling till cirka 44 000 elbilar innan 2018. Luleå Energi har redan tagit de första kliven in på marknaden genom snabbladdningsstationen vid OK Center i Luleå i samarbete med OK Norrbotten. Laddstationen i Råneå blir startskottet för en ökad satsning med ytterligare sex nya laddstolpar under sommaren och hösten.
- Vi kommer att inviga ytterligare sex laddstationer. Destinationsladdare kommer att placeras i bland annat Antnäs, Luleå Energi Arena, Coop Arena och hos Swedavia, Luleå Airport. Sedan kommer även en "snabb"- laddare att monteras på Storheden i Luleå, säger Ulf Lindström, drifttekniker Luleå Energi.

Projektet för utökad laddinfrastruktur i Norrbotten delfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden genom ett samarbete inom BioFuel Region för Norrbotten och Västerbotten.
- Det känns viktigt för oss att vara en aktör som bidrar till ett hållbart och fossilfritt samhälle, därför är det angeläget för oss som energibolag att gå i fronten för en positiv utveckling av laddinfrastrukturen i Norrbotten, avslutar Anneli Sjömark.

Fakta om laddningstyper:

Elbilsladdare kan i stort sett delas upp i tre grupper:

  • Snabbladdare som laddar bilen på cirka 20 minuter.
  • Destinationsladdare som ger full laddning efter cirka 2-4 timmar.
  • Hemmaladdare där laddning kan ske under natten.