Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Luleå Energi talar på Nationellt klimatmöte 2023

Den 16 juni 2023 bjöd stadsminister Ulf Kristersson in Luleå Energi till Nationellt klimatmöte där han samlat representanter från näringslivet, civilsamhället, intresseorganisationer och akademi för att föra avgörande samtal kring vad som krävs för att nå klimatneutralitet.

Nationellt Klimatmöte Bild 1
Malin Larsson, VD Luleå Energi, Simon-Erik Ollus, divisionschef för Fortums kraftproduktion och Maria Sunér, VD Svemin

Omställningen i norr står i fokus på flera håll, både nationellt och internationellt, inte sällan med Luleå i fokus. Samtalen under mötet handlade om:

  • Hur Sverige påverkas av den nya europeiska klimatpolitiken Fit for 55, fram till 2030 ska utsläppen minska med 50 procent – 2050 ska vi nå klimatneutralitet.
  • Hur 22 branschers framtagna färdplaners målsättningar ska synkas för att nå ett Fossilfritt Sverige.
  • Hur Regeringen bör lägga om energipolitiken för att Sverige ska nå nettonoll utsläpp och samtidigt fördubbla elproduktionen, minst 300 terawattimmar.
  • Hur Sverige nyttjar nya tekniker för att nå klimatmålen och bygga svensk konkurrensfördel. En avgörande fråga är vad regeringen kan göra för att förenkla och korta tillståndsprocesserna?

Vid klimatmötet lyfte Luleå Energis vd Malin Larsson fram den stora utmaningen med att all tillgänglig effekt i vårt energisystem nu snabbt bokas upp. Bokningarna baseras på grova prognoser och behov som i många fall ligger långt fram i tiden. Detta riskerar stoppa upp eller fördröja omställningen och ger en felaktig bild av behovet av elnätsutbyggnaden.

— Nu behöver politik, myndigheter, industri och energibolag kraftsamla kring frågan. Det behöver gå snabbt och alla behöver ta ett stort ansvar för att Sverige ska nå klimatmålen och samtidigt säkerställa en långsiktig konkurrenskraft och tillväxt. Något som är fullt möjligt från norr till söder, säger Malin Larsson vd Luleå Energi.


Stadsminister Ulf Kristersson

Det är mycket som händer och flera perspektiv att ta hänsyn till, inte minst i norra Sverige. Stora investeringar är på gång för att med betydande omfattning reducera Sveriges koldioxidutsläpp. När den stora industrin ställer om följer företag, privatpersoner och samhället efter i allt snabbare takt.

— Men alla konkreta lösningar till trots är utökat samarbete ett perspektiv vi inte får missa. Det är av stor vikt att utöka dialogen med fler, inte minst unga, miljöorganisationer och civilsamhället. Vi behöver också bli bättre på att berätta om vad som sker och lära av varandra, förklarar Malin Larsson vd Luleå Energi.