Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Luleå Energi testar inspektion med drönare

Tillsammans med Airpelago undersöker vi möjligheten att automatiskt inspektera kraftledningar med drönare för att därefter analysera resultatet med en AI-lösning från Skyqraft. Allt för att effektivisera vårt arbete för att säkerställa att våra kraftledningar fungerar som de ska.

Mats Drönare Retouch

Processen sker i tre steg:

Steg 1 – Bygga en 3D-karta

En drönare flygs manuellt av en pilot. Den här drönaren använder Lidar, en typ av laser som skannar av omgivningen för att bygga en typ av 3D-karta. En karta som möjliggöra nästa steg.

Steg 2 – Driftinspektion

Med 3D-kartan i hand kan nästa drönare ta vid. Utifrån kartan skapas en förutbestämd bana som drönaren ska följa, samt vilka punkter på vägen som ska fotograferas. Med detta klart körs drönaren automatiskt enligt banan och tar bilderna som önskas.

Fördelarna med den här metoden jämfört med manuell flygning är flertaliga.

  • Drönaren behöver inte vänta på input från en människa, utan kan köra obehindrat. Vilket förstås leder till en mycket snabbare inspektion. Enligt Airpelago är den automatiska lösningen ofta dubbelt så snabb som den manuella.
  • Det är även säkrare för arbetarna på plats. Enligt gällande regler behöver piloter befinna sig inom ett visst avstånd från drönaren och ha den inom synhåll vid användning. Vilket kan innebära en del klättring och skogsvandring.
  • Den automatiska lösningen har tillåtelse att agera mer på egen hand på ett längre avstånd från pilot, som håller koll på drönarens rörelser via den inbyggda kameran.
  • Förutom ren bild och video kan dessa drönare även använda sig av värmekameror. Fel på elledningar genererar ofta värme, vilket gör just värmekameran till ett viktigt redskap i sammanhanget.
  • I nuläget använder Luleå Energi helikopter för att utföra inspektioner av kraftledningar. En drönare är både mindre och smidigare, samtidigt som den inte ger ifrån sig lika mycket ljud.

Se ett exempel på en drönarflygning:

Steg 3 – AI

Med resultatet från flygningen har vi allt vi behöver för att säkerställa funktion och kvalitet på kraftledningarna. Men det kräver förstås manuell översyn. För att effektivisera även på den här fronten kommer vi att testa en AI-lösning. En AI-lösning som analyserar bilder, film och värmekamera för att upptäcka de eventuella felen.

Än så länge är vi endast i testfasen för den här kombinerade lösningen med drönare och AI. Men vi ser möjligheter att effektivisera vårt arbete och frigöra mer tid till andra saker än det manuella arbetet som vår nuvarande metod för inspektioner kräver.