Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Mångkulturellt lag med stora drömmar

Mångkulturellt lag med stora drömmar

LSK

Sveriges mest integrerade fotbollslag? Det kan mycket väl vara fallet för Luleå Sportklubb pojkar -03. I laget som har 22 spelare finns15 unika nationer representerade.

– Det måste vara någon form av rekord. De här pojkarna måste vara det bästa med Hertsön - glädje, mångfald och utveckling, säger den stolta tränaren Mats Frank.

Laget, med hemmaplan på Hertsön, har gått från säsongsspel under vår och höst till att kunna spela året om, tack vare förstärkning av nya spelare med anknytning till olika länder. Nu tränar laget tre till fyra gånger i veckan och passerar i december 200 lagsamlingar.

– Pojkarna är sanslöst glada och oerhört motiverade, älskar fotboll och vill bara träna mer. Vi har en fantastisk lagkänsla, säger tränaren Fredrik Larsson.

Verksamheten drivs helt på ideell basis, med tränarna Fredrik Larsson, Mats Frank samt deras familjer. Ett problem de brottats med är ekonomin, då laget inte haft råd att åka på så många fotbollscuper eller investera i matchande lagkläder. Möjligheten kom med stöttning från Luleå Energi.

– Vi har alltid vetat att vi aldrig kommer att kunna göra något som kostar mycket pengar. Att åka till Gothia cup har känts lika omöjligt som att åka till månen. Nu finns möjligheten.

För första gången någonsin kan pojkarna spela i matchande kläder.

– Nu kommer vi ut som ett blått LSK i alla väder. Vi är redo för nästa nivå, säger Fredrik Larsson.

På frågan vad som är bäst med laget har spelarna många svar. "Vi har det bästa samarbetet", säger någon. "Vårt lagarbete och våra tränare", svarar en annan. Natthawut Sibrio vet vad han tycker är bäst.

– Att vi är många från andra länder. Det är coolt!

/Sofia Fjällström