Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Nu är solkartan över Luleå lanserad

Nu är solkartan över Luleå lanserad (1)

Under våren har Luleå kommun tillsammans med Luleå Energi arbetat med att ta fram en solkarta över Luleå. Kartan ger en uppskattning på hur många kWh solel varje tak i kommunen skulle kunna producera med solceller.

Solkartan finns tillgänglig via Luleå kommuns webbplats och är ett bra hjälpmedel för dig som funderar på att installera solceller.
- Kartan visar vilken solpotential ditt tak har, du går in i kartan på www.lulea.se/solkartan och letar upp ditt hus och ditt tak och sen räknar applikationen ut på ett ungefär hur mycket energi ditt tak skulle kunna producera. Så alla som äger en villa eller annan fastighet kan få en uppskattning av sin möjlighet till energi från solen, säger energi- och klimatrådgivaren Lena Hedberg.

I projektet har Luleå Energi varit behjälpliga med data, beräkningar och kalkyler.
- Det är kul att kartan nu är på plats. Det är ett väldigt bra hjälpmedel för alla Luleåbor som går i solcellstankar, då det på ett enkelt sätt går att få en översiktlig bild över vilka förutsättningar just mitt tak har för produktion av solenergi. Det ska dock tilläggas att även om taket visar låg potential så finns det alltid möjligheter att skräddarsy en lösning utifrån dina unika förutsättningar. Flexibiliteten med solceller är en av de saker som gör det till en sådan fantastiskt bra energikälla, säger Pirjo Estola, affärsutvecklare på Luleå Energi.

Vill du ta nästa stag och köpa solceller går det alltid att kontakta Luleå Energis energiingenjörer eller Luleå kommuns energirådgivare för en kostnadsfri rådgivning, eller hjälp med dina frågor.

Gå till solkartan (länk: www.lulea.se/solkartan )