Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Ny energiutställning tar form i Teknikens Hus

Vad är energi och hur ser framtiden i Norrbotten ut? I den kommande utställningen Drivkraft har Teknikens Hus, Luleå Energi och Vattenfall tagit ett helhetsgrepp för att belysa ämnet energi för barn.

1 Drivkraft Pressträff
Utställningens samarbetande parter. Från vänster: Johan Dasht (VD för Vattenfalls nordiska vattenkraftverksamhet), Kristina Jonsson (verksamhetschef Teknikens Hus), Malin Larsson (VD Luleå Energi) och David Dahlberg (utställningschef Teknikens Hus)

— Teknikens Hus fokus är barn och ungdomar, med målet att inspirera och skapa nyfikenhet för teknik och naturvetenskap. Detta har aldrig varit viktigare än nu, då Norrbotten står inför stora industrisatsningar med utmaningar både att säkra framtida kompetens och att säkra energi till alla dessa satsningar. Vi är mån om att lärandet i det här huset ska ske under lekfulla och roliga former och att barnens fantasi får möta verklighet i unika miljöer, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef Teknikens Hus.

Skisser över utställningen Drivkraft på Teknikens Hus.

Tillsammans vill parterna skapa förståelse och ökad nyfikenhet för de fysikaliska grunderna, energisystemet och individens möjlighet att påverka. Nu har bygget av utställningen tagit fart, vilket syns centralt i Teknikens Hus. Utställningen ska stå redo om cirka sex månader, men verksamheten har under tiden öppet som vanligt.

— Med utställningen vill vi väcka barn och ungdomars nyfikenhet och forskarlust kring teknik som ligger till grund för så mycket bra i vårt samhälle. Vi gör det genom att sätta den fossilfria energin i centrum och hur den distribueras. Jag tror det skapar både lust till teknik, hur den kan användas och visar vad man ska jobba med om man vill förändra världen, säger Johan Dasht, VD för Vattenfalls nordiska vattenkraftverksamhet.

Bygget pågår i Teknikens Hus egen verkstad.

— Den gröna omställningen börjar med energin som drivkraft. För att lösa många av de stora framtidsfrågorna vi står inför kommer det krävas nyfikenhet, innovation och uppfinningsrikedom. Det vill vi väcka intresse för med den här utställningen. Alla barn och unga ska känna att de kommer kunna ha en plats i ett Norrbotten och Luleå som ställer om, och att som individer kunna vara med och påverka. Förhoppningsvis tänds även extra starka energignistor hos några av framtidens tekniker, ingenjörer och branschkollegor, säger Malin Larsson, vd Luleå Energi.

David Dahlberg, utställningschef Teknikens Hus, visar runt i det påbörjade bygget.
— För att förstå helhetsbilden är det viktigt att lära sig grunderna. I utställningen berättar vi om hur vi omvandlar energi så att vi kan använda den, säger David Dahlberg.

Bygget pågår i Teknikens Hus egen verkstad.