Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Prisfall efter mild och blöt inledning på året

Prisfall efter mild och blöt inledning på året (1)

Från det kalla och torra vädret som rådde under hösten så har vädret fullständigt bytt skepnad så här i inledningen av det nya året. Milt, blött och blåsigt väder med flera grader varmare än normalt har gjort att elpriserna dykt den senaste tiden. En stor del av förklaringen är den hydrologiska situationen som fyllts på ordentligt för att nu uppgå till 13,6 TWh. Decembers månads genomsnittliga spotpris i elområde LUL blev 36,84 öre/kWh.

Till prisnedgången hör också att den nordiska kärnkraften kör på sin fulla kapacitet, dvs 100 procent. Nästa revison som är planerad sker på Ringhals 1 och startar i mitten av mars.

De fossila bränslepriserna har också fått stryka på foten. Oljepriset har dippat efter den plötsliga oron som uppstod mellan USA och Iran direkt efter årsskiftet och handlas idag kring till 59,51 $/fat. Milt väder i övriga Europa har också resulterat i minskad efterfrågan och därmed ett sjunkande kolpris. Kolet prissätts nu till 62,11 $/ton (API2-21). Utsläppsrätterna ligger kvar på nivån kring 25 €/ton där Brexit varit inprisat i kursen sedan tidigare. Den svenska kronan har försvagats något där kursen i nuläget skrivs till 10,59 EUR/SEK.

Vilket elavtal ska jag välja?

Väderomslaget har gjort att elpriserna sjunkit rejält på relativt kort tid. Det finns nu möjlighet att teckna längre fastprisavtal till betydligt lägre nivåer än under hösten. De som i stället väljer rörligt elpris (BörsEl) kan utifrån nuvarande prognoser se fram emot låga elpriser även framåt i tid. Snittpriset för rörligt elpris i januari förväntas bli betydligt lägre än vad som är vanligt så här års.

Spotpriser December

  • Luleå (SE1): 36,84 öre/kWh
  • Sundsvall (SE2): 36,84 öre/kWh
  • Stockholm (SE3): 37,76 öre/kWh
  • Malmö (SE4): 38,48 öre/kWh