Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Svårbedömd elmarknad inför vintern

Svårbedömd elmarknad inför vintern (1)

Efter en torr och kall oktober med stigande priser har vi sett en nedgång i elpriserna under november. Detta då vädret skiftat och blivit mildare och mer nederbördsrikt. Det torra och kalla höstvädret har dock påverkat den hydrologiska balansen till att minska till -5,8 TWh. Samtidigt har vindkraften producerat mindre än vanligt för årstiden. Det genomsnittliga spotpriset för oktober i elområde LUL blev 39,27 öre/kWh.

Samtidigt som kärnkraften producerar stabilt omkring 96 procent har Vattenfall aviserat att de planerar att flytta fram stängningen av Ringhals 1 från juni 2020 till 31 december 2020. Sedan tidigare står det klart att Ringhals 2 stängs ner vid årsskiftet och att reaktorn kommer att köras med begränsad produktion fram tills dess.

Koldioxidpriserna, som är nära sammanflätade med elpriserna, steg under oktober på grund av oron för en global lågkonjunktur samt en överhängande risk att britterna skulle lämna EU avtalslösa. Att utträdet skjuts på framtiden i kombination med förhoppningar om ett handelsavtal mellan Kina och USA har gjort att priserna på utsläppsrätter börjat att sjunka tillbaka. I nuläget prissätts de till 25,11 €/ton.

Oljepriset har stigit till 64,06 $/fat mot bakgrund av de begränsningar som uppstått i produktionen efter drönarattacken i Saudiarabien. Kolpriserna ligger stabilt kring 64,00 $/ton (API2-20) där importbegränsningar i Kina talar för ett större utbud. Å andra sidan så går vi över till vintersäsong i stora delar av världen med större uppvärmningsbehov, vilket pekar på starkare global efterfrågan. Den svenska kronan har stärkts något på senare tid där en euro idag prissätts till 10,56 SEK.

Spotpriser Oktober

  • Luleå (SE1): 39,27 öre/kWh
  • Sundsvall (SE2): 39,27 öre/kWh
  • Stockholm (SE3): 40,73 öre/kWh
  • Malmö (SE4): 45,47 öre/kWh