Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Tunga snö- och islaster i elnätet

Tunga snö- och islaster i elnätet

Under de senaste veckorna har det snöat ovanligt mycket för årstiden vilket inneburit att Luleå Energi Elnät fått jobba en hel del med att slå bort snö och is längst med sina luftledningar. Främst har det handlat om elnätet norr om Råneå.
- Så här mycket snö den här tiden på året är ovanligt och vi har på grund av detta haft vissa problem med tunga snö- och islaster på våra ledningar och på träd som riskerar att falla. För att förebygga elavbrott på grund av detta patrullerar och inspekterar vi kontinuerligt luftledningsnätet med bland annat skoter och rensar bort snö från ledningar och träd, säger Christer Holmberg, chef Drift och Underhåll på Luleå Energi Elnät.

Under de senaste åren har Luleå Energi investerat mycket i att vädersäkra sitt elnät genom att gräva ner kabel i marken och isolera luftledningar. Detta har gett resultat, då det vädret till trots, varit väldigt få strömavbrott.
- Vi jobbar hela tiden med att förbättra och utveckla vårt elnät och vi har idag ett vädertåligt nät med en hög leveranssäkerhet, säger Christer.

Under fredagen och helgen har det lovats ännu mer snö och Luleå Energi följer utvecklingen i väderläget för att försöka säkerställa en god elleverans till alla kunder.
- Vi är alltid beredda att sätta in extra beredskap om problem skulle uppstå men vi håller tummarna för att det inte ska behövas. Om man ser att snö och is tynger ner elledningar så får man absolut inte gå nära eller röra dessa utan vi vill då att man kontaktar oss via telefon: 0920-26 44 00 så att vi kan ta hand om det, avslutar Christer.