Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Varm avslutning på året

Varm avslutning på året (1)

Så här års brukar vi ofta få se lite högre spotpriser till följd av kallt väder och stigande efterfrågan på el. I år ser dock situationen annorlunda ut. Hittills har december bjudit på en väderlek som varit flera grader varmare än normalt. Till detta så har vi även haft mer blåst än normalt, vilket gynnat vindkraftsproduktionen. Den hydrologiska balansen uppgår i nuläget till -2 TWh. Sammantaget ser det för tillfället ut som att årets december kommer att bli en av årets billigaste månader avseende rörligt elpris. Summerar vi november fick vi ett genomsnittligt spotpris i elområde LUL på 43,95 öre/kWh.

Den nordiska kärnkraften producerar enligt plan på 96 procent. Då julhelgen infaller under nästa vecka så väntas spotpriserna även då hållas låga på grund av låg efterfrågan på el.

Resultatet i det brittiska valet blev en storseger för sittande premiärminister Boris Johnson och de konservativa. Då de numera har egen majoritet så ligger vägen öppen för en Brexit i början av 2020. Marknaden för utsläppsrätter, som länge slitits mellan hopp och förtvivlan i väntan på Storbritanniens EU-utträde, har stigit på nyheter om brittiska valutgången samt högre europeiska gaspriser. I nuläget handlas utsläppsrätterna till 26,58 €/ton. Milt väder i Europa har pressat ner kolmarknaden, där kolet nu handlas kring 58,50 $/ton (API2-20).

Det partiella handelsavtalet mellan USA och Kina som blev klart i förra veckan har gett både finansmarknaden och oljepriset en skjuts uppåt. Oljepriset noteras nu till 66,17 $/fat. Den räntehöjning som Sveriges Riksbank aviserade i veckan har varit inprisad sedan tidigare av valutamarknaden. Noterbart är att den svenska kronan har stärkts till 10,47 EUR/SEK. Så stark har inte den svenska kronan varit sedan april i år.

Spotpriser November

  • Luleå (SE1): 43,95 öre/kWh
  • Sundsvall (SE2): 43,95 öre/kWh
  • Stockholm (SE3): 44,56 öre/kWh
  • Malmö (SE4): 45,10 öre/kWh