Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Vårvädret dämpar elpriserna

1412509 65892077

Efter en kall och torr period i inledningen av året så svängde vädret återigen för att ta en varmare utveckling under mars. Varmare och blåsigare väder har sänkt spotpriserna under månaden samtidigt som den hydrologiska situationen har förbättrats till att nu uppgå till 2,9 TWh.

Det lågtrycksbetonade vädret verkar bestå en tid framöver, med uppehåll för några kallare dygn under påskhelgen. Det genomsnittliga spotpriset i elområde LUL blev 25,45 öre/kWh i genomsnitt för mars, vilket är nästan 20 öre/kWh lägre jämfört med föregående månad. Den nordiska kärnkraften producerar fortfarande för fullt medan vindkraften har producerat bra då det varit något blåsigare än normalt för årstiden.

Finansmarknaden har gått som tåget i inledningen på året där partyt verkar fortsätta. I USA har stimulanspaketet på 1900 miljarder dollar klubbats tidigare i mars, men nu överväger president Biden ett nytt paket på 3000 miljarder dollar, som ska rikta in sig på långsiktiga ekonomiska åtgärder som infrastruktur och energiomställning. Av dessa ska 400 miljarder dollar ska vara tänkt att öronmärkas till så kallade gröna stimulanser. Börsen har även reagerat positivt på att vaccineringen i USA håller högt tempo. Ett fat Brentolja kostar nu 64,57 $ medan kolpriset handlas upp till sin högsta nivå på två år till 72,65 $/ton (API2-21). I bägge fallen kan prisuppgången delvis förklaras med stoppet i Suezkanalen som stoppat många råvarutransporter på sistone. Priset på utsläppsrätter fortsätter sin resa uppåt och handlas nu till 41,73 €. Vår svenska krona har försvagats under månaden mot euron till kursen 10,21 EUR/SEK.

Vilket elavtal ska jag välja?

Med minskad efterfrågan på el och varmare väder så tyder mycket på att det värsta är över den här gången för rörligt elpris (BörsEl). Ett torrare och mindre blåsigare scenario framöver kan dock minska ytterligare prisnedgång på spotmarknaden. De fasta elpriserna är rätt så stabila och kan vara ett gott alternativ för dig som vill binda ditt elpris för en kortare eller längre tidsperiod.

Spotpriser Mars

  • Luleå (SE1): 25,45 öre/kWh
  • Sundsvall (SE2): 25,45 öre/kWh
  • Stockholm (SE3): 36,78 öre/kWh
  • Malmö (SE4): 45,90 öre/kWh