Hur ska vi orka bry oss om vår största kris?
Hur ska vi orka bry oss om vår största kris?
Hur ska vi människor mentalt kunna hantera och möta stora, akuta kriser? Hur ska vi orka, och hur kan vi faktiskt göra skillnad på riktigt? Enligt psykologen Kata Nylén kan svaret och lösningen finnas på våra arbetsplatser.
Klimatkrisen är en fråga som oroar många svenskar. Samtidigt kan den vara svår för våra hjärnor att uppfatta som akut, eller ens verklig.
– Det är först när vi ser översvämningar i Tyskland eller skogsbränder i Sverige som vi kanske börjar uppfatta klimatkrisen som ett verkligt hot. Det som visas, skrivs om och pratas om mest är också det som våra hjärnor tolkar som viktigast. Just nu blir vi mest påminda om kriget i Ukraina, en konflikt som är lättare att ta på, säger Kata Nylén, psykolog med specialistbehörighet i organisationspsykologi.
Hur kan vi då mentalt hantera en klimatkris som å ena sidan är extremt komplex och sker över tid, men som (dessvärre) samtidigt är extremt akut, påverkar oss här och nu och avgör vår framtid? Är vi inte i rätt sammanhang blir det svårt för våra hjärnor att fixa det.
– Utan andra personer runt oss känner vi oss lätt maktlösa. Många väljer då att förminska eller rent av förneka krisen. De flesta förstår egentligen allvaret med krisen, men känslorna är för obehagliga så vi väljer att inte hantera det alls. Vi intalar oss att vi inget kan göra eller att det är någon annans problem. Men det är ingen utväg utan en återvändsgränd, menar Kata Nylén.
När det gäller vår förmåga att mentalt hantera kriser visar forskning på några grundstenar som blir helt avgörande för vår så kallade resiliens, eller vår motståndskraft och förmåga till anpassning, oavsett vilken kris vi står inför:
- De som hittar meningsfullhet kan hantera kriser, förändring och svåra livssituationer mycket bättre. Att veta varför jag kliver upp på morgonen eller går till jobbet är helt avgörande.
- Sedan behöver vi förmågan och förutsättningarna att agera och göra riktig skillnad, gärna genom att sträva mot ett tydligt och relevant mål.
- Det sista är ett socialt stöd och sammanhang. Vi människor får större kraft och uppfattar saker som mer meningsfulla om vi gör dem tillsammans. Vi kan inte hantera stora kriser på egen hand.
Svaret och lösningen på hur vi människor ska orka och agera för att hantera och möta de kriser som stormar omkring oss kan mycket väl finnas på våra arbetsplatser, där vi redan organiserar oss, samarbetar och spenderar en stor del av vår vakna tid.
– Välj att bli en del av en arbetsplats som agerar och driver förändring. Då kan du få meningsfullhet, relevanta mål att sträva mot och förmåga att göra skillnad, men inte minst ett socialt sammanhang att göra det i, tillsammans med andra. Det är också det här som ger mest effekt för exempelvis klimatkrisen, när stora organisationer använder hela sin handlingskraft och gör något för en bättre värld och framtid, menar Kata Nylén.
Mod och hopp attraherar ung kompetens
Närmare 70 procent av alla unga i Sverige sätter hållbarhet och klimatarbete absolut högst när de söker jobb, företag med mod att driva förändring blir då attraktiva.