EU har beslutat om skärpta krav på byggnaders energiprestanda. Förändringen innebär att kraven på energieffektivisering skärps för alla typer av byggnader. Det betyder att både företag och bostadsrättsföreningar berörs. Även om införandet i Sverige sker först 2026 så finns det goda skäl för fastighe…
EU har beslutat om skärpta krav på byggnaders energiprestanda. Förändringen innebär att kraven på energieffektivisering skärps för alla typer av byggnader. Det betyder att både företag och bostadsrättsföreningar berörs. Även om införandet i Sverige sker först 2026 så finns det goda skäl för fastighetsägare att förbereda sig redan nu, genom att se över energianvändningen och börja titta på energisparande åtgärder som också kan sänka energikostnaderna. Men hur gör man? Var börjar man egentligen? Och hur ska du som fastighetsägare tänka och prioritera för att få bästa möjliga effekt på din energieffektivisering? Vi frågade Andreas Andersson, energiingenjör på Luleå Energi. Andreas har koll.
Magnus Johansson har jobbat med fjärrvärme i över tre decennier, och det Magnus inte vet om Luleås cirkulära energisystem är knappast värt att veta. Från och med 2025 är han projektchef för Framtidens fjärrvärme. Vi högg Magnus i steget för att checka läget och ställa några frågor om vad som händer just nu i ett av Luleås viktigaste energiomställningsprojekt i modern tid.
God tillgång på förnybar el och minskad elanvändning håller nere elpriserna, framför allt i elområde SE1 (Luleå) och SE2 (Sundsvall). I SE3 (Stockholm) och SE4 (Malmö) har priserna varit något högre, vilket bland annat kan förklaras av överföringsbegränsningar och försämrad tillgänglighet i kärnkraften.
Nu är Luleå Energis nya batteripark driftsatt. Batteriparken, som har fått namnet Altilium, är placerad på Porsödalen i Luleå och är Norrbottens första i sitt slag. För Luleå Energi är batteriparken en långsiktig investering med flera möjliga användningsområden och potentiella affärer.