Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Stora osäkerheter efter krigsutbrottet i Ukraina

Milt, vått och vindrikt väder under februari har dämpat elpriserna utifrån tidigare nivåer.

Bergnäsbron vinter

Fortfarande är det stor volatilitet där spotpriset drivs upp rejält under kalla dagar med mindre vindkraftsproduktion. Prisskillnaderna mellan elområden består också, och elpriserna är avsevärt lägre i norr jämfört med i söder. Det genomsnittliga spotpriset för januari i elområde Luleå (SE1) blev 28,99 öre/kWh, mer en halvering jämfört med december månads rörliga elpris för SE1. Noterbart är att hydrologin nu vänt till ett överskott, vilket inte varit fallet sedan i somras.

Självklart riktas världens blickar just nu mot Ukraina. I nuläget är det svårt att överblicka konsekvenserna av Rysslands fullskaliga invasion, både de humanitära och ekonomiska. Vi har sett branta fall på världens börser, särskilt de med koppling till Ryssland och Östeuropa. På bränslemarknaden är Ryssland en stor exportör av gas och olja, och står för 40 % av EU:s gasbehov. En fjärdedel av exporten går i ledning genom Ukraina. Hur både kriget och sanktioner kommer påverka energileveranserna återstår att se.

Redan innan kriget meddelade Tyskland att de kommer att stoppa certifieringsprocessen av naturgasledningen Nordstream 2. Brentoljan drivs upp av oroligheterna och även kolet har stigit. Generellt så fick vi under torsdagen se gaspriser och terminspriser på el som handlades upp ca. 30 % intradag.

Vilket elavtal ska jag välja?

Just nu finns stor osäkerhet på många håll utifrån det krig som startas av Ryssland mot Ukraina. Hittills har de fasta elpriserna som påverkats uppåt medan spotpriserna är relativt oförändrade jämfört med tidigare. Tiden får utvisa hur det utvecklar sig framöver och hur stor påverkan detta kommer att ha på våra nordiska elpriser, och ekonomin i övrigt. 

Spotpriser januari

Luleå (SE1): 28,99 öre/kWh

Sundsvall (SE2): 28,99 öre/kWh

Stockholm (SE3): 104,33 öre/kWh

Malmö (SE4): 109,37 öre/kWh