Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Osäkert läge inför vintern

Sedan sommaren har elpriserna tydligt gått uppåt, något som dock kom att brytas mot slutet av oktober då varmare, blötare och blåsigare väder än normalt på kort tid sänkte elpriserna. En välkommen prisnedgång, inte minst i våra sydliga områden där elpriserna varit på rekordnivåer under hösten.

Skridskor 1500Px

Nu ser vi återigen elpriserna vända uppåt i takt med kallare väderprognoser och att nederbörden nu förväntas komma som snö istället för regn, vilket minskar tillrinningen. Det rörliga elpriset i elområde Luleå (SE1) för oktober mer än halverades från september där genomsnittspriset blev 25,83 öre/kWh.

Påfyllnad av gaslager

På bränslemarknaderna har mycket fokus riktats mot tillförseln av rysk gas till Europa inför kommande vinter. De europeiska gaspriserna föll med 40 procent på kort tid när Gazprom i slutet av oktober meddelade att de kommer fylla sitt europeiska gaslager. Oljepriserna fortsätter att visa styrka mot bakgrund av energikrisen i Asien, och i spåren av COP26-mötet i Glasgow så fortsätter utsläppsrätterna sin resa uppåt till nya rekordnivåer.

Vilket elavtal ska jag välja?

Prognosen för elprisutvecklingen framåt är högst osäker, och kommande vinterväder kommer att vara en joker för prisutvecklingen. I nuläget så ser vi kyligare väderprognoser en bit in i december, vilket gör att vi troligtvis får se högre rörliga elpriser på kort sikt. Vi kan också förvänta oss en svängig marknad där det kan uppstå tvära kast i elpriserna framöver. Vill du vara säker på din elkostnad under vintern, överväg ett fast elpris för en kortare eller längre tid framåt.

Spotpriser Oktober

Luleå (SE1): 25,83 öre/kWh

Sundsvall (SE2): 25,83 öre/kWh

Stockholm (SE3): 64,75 öre/kWh

Malmö (SE4): 86,88 öre/kWh