Gå till navigering Gå till innehåll

Laddbox

Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring laddboxar. Hittar du inte svar på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss via telefon, e-post eller chatt. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Det som styr hur snabbt du laddar är din elbils batterikapacitet, samt effekten på din laddbox. Kör du på 100 % el kan du oftast ladda med en styrka på 11 kW, medan laddhybrider inte klarar högre än 3,7 kW. Med en laddbox på 3,7 kW laddar du cirka två mil per timme, medan en laddbox på 11 kW laddar runt sex mil på en timme.

Men i slutändan gör en laddbox att du kan ladda fem gånger snabbare jämfört med ett vanligt vägguttag. Laddar du dessutom under natten är bilen redo för kommande dags äventyr!

Vanligtvis räcker det med att förse laddboxen med dynamisk lastbalansering, men om du redan innan installation har problem med att din huvudsäkring löser ut bör du kontakta oss för rådgivning.  

Med dynamisk lastbalansering fördelar laddboxen den effekt som finns i huset mellan bilarna som laddas, och laddströmmen till bilen sänks automatiskt om ditt hus inte har tillräckligt med ström.

Lastbalansering är inget krav, men det är snällare mot elsystemet, gör att du laddar snabbare och skyddar säkringarna i huset så att inget händer och vardagen kan rulla på som vanligt. Lastbalansering är i dag ett tillval när du köper din laddbox från Luleå Energi.

Att ladda bilen med laddbox i stället för eluttag är både säkrare och snabbare. Vägguttag är inte anpassade för belastningen från en elbil, dessutom kan du med box tidsstyra laddningen så att bilen är redo när du behöver den.

Risker med att ladda i vanligt uttag kan till exempel vara att elnätet för ditt hus inte är anpassat för den höga belastningen det kan innebära. Laddar du dessutom under lång tid i vanligt uttag kan det överhetta dina ledningar.

Läs mer om säker laddning på elsäkerhetsverkets hemsida.

Cirka två veckor. Elektrikern kontaktar dig inom kort efter lagd beställning och bokar en tid som passar er båda.

Ja! Från 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material när du installerar grön teknik hemma. För laddbox innebär det att du sparar 50 % av den debiterade kostnaden för arbete och material. Varje hushåll har rätt att nyttja avdraget för kostnader som inte överskrider 50 000 kr, och kan sökas varje år.

Läs mer om grönt avdrag för laddbox här.

Företag eller bostadsrättsförening? Läs mer om ekonomiskt stöd för laddbox här.

Hur hög effekt du ska ha är en vanlig fråga, och hur mycket en bil klarar av skiljer sig på marknaden. En elbil klarar typiskt sett 11 kW, medan siffran är lägre för laddhybrider. Ju högre effekt, desto snabbare kommer bilen laddas.

Du som beställer en Garo GLB från oss, som har en märkeffekt på 22 kW, kan vara trygg i att du kan ladda både el och laddhybrid på ett säkert sätt.

Även om du i dag har en laddhybrid kanske du kommer att skaffa en ren elbil i framtiden - och då kan det vara klokt att se till att din laddbox även är redo för det.

Oavsett vilken effekt din laddbox du har beror den faktiska laddeffekten på förutsättningarna i ditt hus och bil. Ju mer tillgänglig elkapacitet i fastigheten, desto större laddeffekt. Om du vill maximera laddningen av din bil bör du ladda den under natten när så lite annan elektronik som möjligt används.

Att schemalägga laddning är en av funktionerna som ingår i vårt laddboxpaket.