Gå till navigering Gå till innehåll

Elavtal

Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring elavtal. Hittar du inte svar på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss via telefon, e-post eller chatt. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Ofta hör kunder av sig till oss och har frågor kring energibolag som ringer för att få de att skriva på avtal hos dem istället för att fortsätta vara kund hos bland annat Luleå Energi. Bolagen kan då uppge att de har kopplingar till oss på Luleå Energi. Luleå Energi har inga sådana samarbeten. 

Vi vill därför uppmana alla våra kunder att vara försiktiga med att teckna avtal i en stressig situation och har du frågor om ditt elavtal - tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig gärna. 

Branschens varningslistor
Både Svensk handel och Konsumenternas Energimarknadsbyrå erbjuder …
Läs hela svaret här

Ett rörligt elpris innebär att du betalar utifrån det pris som elen har på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot. Ibland är det lågt och ibland är det högre. Du kan se vilka priser som gäller på våra rörliga elavtal just nu via länken nedan. 

Se priser

I vår app har du möjlighet att se timvärden för rörlig el. På Nord Pools hemsida kan du även ta reda på pris för nästkommande dygn. Håll koll på vad elen kostar och anpassa din elanvändning efter dygnets alla timmar, året om!

Med rörligt månadspris betalar du ett genomsnitt av månadens timpris oavsett vilken tid på dygnet du förbrukar el. Priset baseras på ett kollektivt förbrukningsmönster hos samtliga elkunder med månadspris i ditt område. Med rörligt timpris varierar priserna i stället timme för timme och du betalar enbart utifrån vad priset är just när du väljer att vända el. Har du en jämn elförbrukning över stora delar av dygnet är månadspris mer fördelaktigt, men för dig som kan anpassa och flytta stora delar av din elförbrukning till tider då priset är lägre är rörligt timpris lönsamt.

Under våra Elavtal kan du se vilka priser som gäller just nu samt teckna ett avtal för dig eller ditt företag.

Se våra elavtal

Normalt är elen som dyrast under morgontimmarna mellan 7 och 9, och sena eftermiddagen mellan 17 och 19. Elpriset påverkas av marknadens utbud och efterfrågan, vilket gör att den oftast är högre de tider på dygnet när många personer konsumerar el – som vid morgonbestyren och under middagstid!

Det är många faktorer som påverkar elpriset. Väderrelaterade faktorer, ökade priser på fossila bränslen, globala händelser, begränsad överföringskapacitet mellan områden, tillgång och efterfrågan, andra områdens och länders produktion och så vidare. Det finns därmed ingen enskild tid på året då elen alltid är som billigast eller dyrast, utan priset varierar från månad till månad, och från år till år.

För att genomföra ett smidigt byte av elleverantör bör du göra tre saker:

  • Kontrollera bindnings- och uppsägningstid för ditt befintliga elavtal. 
  • Jämför priser och kontakta elleverantören som du vill byta till.
  • Säg upp avtalet med ditt nuvarande elhandelsföretag.

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan på el på den nordiska elbörsen Nord Pool. När det är liten tillgång och hög efterfråga går priset upp och när det är god tillgång och låg efterfråga går priset ned.

Kort beskrivet är elcertifikatsystemet ett system för att främja produktionen av förnybar el. De flesta som använder el betalar för elcertifikat på sin elhandelsfaktura och alla som producerar förnybar el kan få elcertifikat från staten som de sedan kan sälja.

Du som inte gjort något aktivt val av elavtal när ditt nuvarande avtal går ut får vårt rörliga elpris BörsEl i väntan på ett aktivt val av någon annan produkt. Du kan när som helst byta avtalsform till nästkommande månadsskifte.

Om du väljer att teckna elavtal hos Luleå Energi så ingår fossilfri el i alla våra elavtal. Som privatkund kan du även välja ursprungsmärkning så som VattenEl, VindEl eller Bra Miljöval genom att välja till förnybar el till ditt elavtal.

Avtal med rörligt elpris är ett bra val eftersom de på lång sikt ofta är mest lönsamma att välja. Om du bor i hus eller har en verksamhet med hög elanvändning kan vårt elavtal Fastpris vara lämpligare. Då vet du exakt vad du betalar för elen, både idag och imorgon. Du kan välja mellan olika bindningstider.

Läs mer om våra elavtal

Fossilfri el ingår i alla våra elavtal till privatkunder. Vill du välja till förnybar el så erbjuder vi VattenEl, VindEl och Bra Miljöval. Du väljer ursprungsmärkning när du tecknar avtalet med oss. 

Du behöver ha två avtal för att få el, ett för att använda elnätet och ett för att köpa elen du använder. Avtalet du ingår för att använda elnätet tecknar du med elnätsföretaget som äger elnätet där du bor, du kan alltså inte välja vilket företag du vill teckna detta avtal med. Elavtal kan du teckna med valfri leverantör.

Vill du styra din elanvändning till de timmar på dygnet då elpriset oftast är som lägst? Då ska du välja BörsEl med timpris. Normalt är elen som dyrast under morgontimmarna och sena eftermiddagen, medan den är lägre på natten.

När du vet att priset är som lägst, kan du medvetet styra din elanvändning. Att starta tvättmaskinen på kvällen och ladda elbilen på natten är exempel på hur du kan planera din elanvändning. Om du har små möjligheter att förändra din elförbrukning till timmar med lägre elpris eller bor i lägenhet är BörsEl med månadspris att föredra.

Observera att på grund av gällande re…

Läs hela svaret här

Du får ett fast pris under hela avtalsperioden och kan på så sätt alltid räkna ut hur mycket du ska betala. Ett fast elpris ger dig en trygghet och förutsägbarhet oavsett vad som händer på elmarknaden.

Nej, det fasta elpriset sätts utifrån priserna på terminsmarknaden utifrån marknadens bedömning om utbud och efterfrågan i framtiden.

Nej, det kan du inte. Du är bunden under hela avtalstiden.